Kosket
Lan­kos­ki »
Ko­ni­haa­ra
Puu­kos­ki
Pu­ru­pak­ka
Stäävit- ja Vaaditkoski »
Pii­nu­kos­ki
Hol­man­kos­ki
» Hol­man­kos­ki
» Ter­veys­kes­ku­suo­ma
Leh­ti­sen­kos­ki
Än­ki
Sal­me­lan­kos­ki
Kosket > Holmankoski > Holmankoski
« Edellinen | Seuraava »

Holmankoski

Holmankoski jakaantuu koskityypeiltään luontevasti kahteen tyyppiin ja neljään eri kosken osaan. Yläkoskeen, välisuvantoon, Holmankosken ränniin ja palolaitoksen suoraan. Näistä yläkoski sekä ränni ovat hyvin vuolasvirtaisia, vaikeasti kahlattavia ja kivikkoisia koskiosuuksia, joissa on suhteellisen paljon pudotuskorkeutta. Ja kuten nimistä voi päätellä, välisuvanto ja palolaitoksen suora ovat suvantomaisia jokiosuuksia.

Niskalta yläkoski murtuu kovavirtaiseksi ja kivikkoiseksi, melko rännimäiseksi virraksi. Niskasta n. 50 metriä alaspäin yläkosken halkoo kolmen saaren ryhmä ja joki levenee, haaroittuu ja muuttuu matalammaksi sekä kivikkoiseksi virraksi, josta virrat yhtyy välisuvantoon. Yläkoskessa on hyviä kirjolohipaikkoja ja niskalta on hyvä mahdollisuus tavoittaa nousukalaa. Parhaimmillaan yläkoski on 2-10 m3/s virtaamalla, jolloin koski on kokonaan ongittavissa. Yläkoski on tällä hetkellä vuokrattu Eumer Fishing Centerin yksityiskäyttöön ja alueella saa kalastaa ainoastaan Eumer fishing Centerin asiakkaat. Kalastusalueen raja menee n. 20 m välisuvannon yläpuolella yläsaaren alakärjessä.

Välisuvanto alkaa yläkosken loppuluiusta ja päättyy Holmankosken rännin niskaan. Välisuvanto on yksi joen kalavarmimmista paikoista ja siten välillä myös hyvin ruuhkainen. Hiekka ja sorapohjaisen suvannon suosioon vaikuttaa myös, että se on helposti kalastettavissa virtaamasta riippumatta ja siitä saadaan kirjolohen lisäksi hyvin meritaimenia ja lohia. Parhaimmillaan suvanto on 5-20 m3/s virtaamalla.

Holmankosken ränni alkaa välisuvannon niskalta ja jatkuu sillan alta suorana, kovavirtaisena ja kivikkoisena ränninä noin 300 m alavirtaan, jossa uoma levenee, pudotuskorkeus vähenee, koski madaltuu ja tekee 90 asteen mutkan vasemmalle. Mutkassa on niin sanottu heinäsaari, joka jakaa joen kesävirtaamalla kahteen uomaan. Ränni on parhaimmillaan virtaaman ollessa 2-5 m3/s. Virtauksen kasvaessa yli 10 m3/s virta on vuolas ja vaikea kalastaa. Rännissä on hyviä taskuja koko matkan, joista voi kirjolohen lisäksi tavoittaa meritaimenen.

Palolaitoksen suora alkaa heinäsaaren alaosasta ja on noin 200 m pitkä nopeavirtainen niva /suvanto-osuus ennen hidasvirtaisempaa suvantoa. Profiililtaan suora on rännimäinen, sorapohjainen / soraharjuinen koskiosuus, jonka pohjaa ja monttuja keväiden jääpadot muuttelee vuosittain. Niva /suvanto-osuus on parhaimmillaan, kun virtaama on yli 20 m3/s ja onkin yksi suosituimpia paikkoja keväisessä meritaimen kalastuksessa ja syksyisessä lohenkalastuksessa. Matalammalla vedellä kesäaikaan suora on myös hyvää pintaperhoaluetta kirjolohen kalastukseen.
Päivitetty 2.11.2012 - Tulostettava versio -
Merikarvianjoki
Niin lähellä, mutta niin kaukana arjesta.
www.merikarvianjoki.fi
Marianne Hakala, toiminnanjohtaja
marianne.hakala@merikarvianjoki.fi
GSM 044 724 6440
   

Merikarvian kalastusmatkailun kehittämis- ja markkinointihanke
2011-2013 • Euroopan Unionin osarahoittama hanke

Sivuston toteutus: Hakosalo Innovations OyLisätietoa evästekäytännöstä